PSYCHOLOGY: ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ ΕΘΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ;

psychology

PSYCHOLOGY : Σε όλους μας αρέσει να αισθανόμαστε ότι κάνουμε κάτι σωστά, ότι πήραμε τα μπράβο μας, ότι πετύχαμε στο εγχείρημά μας. Τι γίνεται όμως εάν κάποια στιγμή δεν φτάσουμε στον στόχο μας; Και κυρίως πώς βιώνουμε το λάθος; Θέλουμε να ζητήσουμε συγνώμη από όλο τον κόσμο; Νιώθουμε ενοχές; Ψάχνουμε παρηγοριά;

PSYCHOLOGY : Ξεκινάμε από το πώς εκλαμβάνουμε την επιτυχία μας

Όσο καλύτερα ξέρουμε να διαχειριζόμαστε την επιτυχία μας, τόσο καλύτερα γνωρίζουμε τι να κάνουμε με τυχόν αποτυχία. Και όταν λέμε διαχείριση της επιτυχίας δεν εννοούμε ταπεινότητα και καθόλου ενθουσιασμό. Το ακριβώς αντίθετο. Πρέπει να χαρούμε, να ξέρουμε να χαρούμε, να διασκεδάσουμε την στιγμή και να σκεφτόμαστε πώς με την σκληρή δουλειά και τα σωστά βήματα καταφέραμε τον στόχο μας. Εδώ, βέβαια, θέλει λίγο προσοχή ώστε να εστιάσουμε στο πόσο σωστά εργαστήκαμε, όχι στο ότι είμαστε καλύτεροι από τους άλλους. Απλά δουλέψαμε καλύτερα από τους άλλους. Εάν εστιάζουμε στην προσπάθειά μας και στα βήματα που κάνουμε,  θα μπορούμε να βελτιωνόμαστε γιατί η επιτυχία θα εξαρτάται από την προσωπική μας δουλειά.

Διάβασε επίσης : Η κόρη μας, αυτό το θαύμα

PSYCHOLOGY : Προχωράμε με το πώς έχουμε στο μυαλό μας την έννοια της αποτυχίας ή του λάθους

Θα πρέπει να ξεκινήσουμε με τα βιώματα που έχουμε. Εάν έχουμε μεγαλώσει μόνο με “μπράβο” και με κανένα “δοκίμασέ το” σίγουρα θα χρειαστούμε δουλειά με τον εαυτό μας για να ενεργήσουμε διαφορετικά. Το “μπράβο” είναι από τις σημαντικότερες λέξεις που χρειάζονται τα παιδιά αρκεί να συνοδεύεται με τις φράσεις “μπράβο για την προσπάθειά σου”, “δοκίμασε και το άλλο για να δεις το αποτέλεσμα”. Ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσετε να το λέτε σε εσάς ή στους άλλους.

Κάντε την εξής ερώτηση στον εαυτό σας : “όταν κάποιος μου δίνει να διαβάσω ένα γραπτό του ψάχνω να βρω την ουσία και κάτι ενδιαφέρον ή ψάχνω για λάθος”. Επίσης αναρωτηθείτε: Όταν δοκιμάζω ένα καινούργιο φαγητό πρώτα λέω αυτό που μου αρέσει ή αμέσως σκέφτομαι ότι ήθελε παραπάνω ψήσιμο, λιγότερο αλάτι κτλ. Πώς αντιδρώ όταν ζητάνε την γνώμη μου για κάτι; Ως συνεργάτης, φίλος ή ως δάσκαλος παλιάς κοπής ; Το πώς αντιδράμε στα λάθη και στις αποτυχίες των άλλων σηματοδοτεί και τον εσωτερικό μας κόσμο.

Cozzy Pictures | Download Free Images on Unsplash

PSYCHOLOGY : Πόσο εθισμένοι είμαστε στο να μην κάνουμε λάθος ή να μην αποτύχουμε;

Δυστυχώς το πρόβλημα ξεκινάει από τον τρόπο που έχει δομηθεί η κοινωνία. Ασχολούνται με τα λάθη και όχι με τα θετικά. Χίλια καλά να έχεις κάνει, με το παραμικρό λάθος θα σε συζητάνε. Και η παραδοχή του λάθους θα ακολουθείται από ντροπή. Αν όμως ξεκινήσουμε με το να βλέπουμε εμείς διαφορετικά τα λάθη ή τις αποτυχίες, τότε ίσως να μπορούμε να το διαχειριστούμε σωστά (δεν λέω καλύτερα γιατί εδώ δεν υπάρχει καλό κακό, υπάρχει μόνο σωστό λάθος). Να κοιτάς πάντα πιο μακριά από τους άλλους.

Συζητάμε τις πράξεις μας και τα αποτελέσματα χωρίς να εστιάζουμε τόσο πολύ στο “εγώ μας”. Βλέπουμε την πράξη μόνη της, όχι με εμάς δίπλα της. Έτσι θα μπορέσουμε να αποκωδικοποιήσουμε το αποτέλεσμα και να δοκιμάσουμε πάλι. Η κοινωνία βάζει ταμπέλες, εμείς όμως δεν θα τις δεχτούμε. Ξεπερνάμε τον εθισμό να πάρουμε μπράβο και προσπαθούμε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Συζητάμε τα λάθη και τις αποτυχίες μας χωρίς ντροπή. Εστιάζουμε στο αύριο και όχι στο χθες. Δεν είναι ντροπή να κάνεις λάθος. Ντροπή είναι να μην αγαπάς τον εαυτό σου!!

Σκεφτείτε τα παραπάνω και κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας!!!!!

Πολλά φιλιά από εμένα!!

Christina