ΕΦΗΒΕΙΑ : Πώς η Έφηβη Κόρη Μου Με Έκανε Καλύτερο Άνθρωπο

woman and daughter

Εφηβεία : H περίοδος που δεν αναγνωρίζεις την κόρη σου, που φαίνεται πολύ μακρινή η εικόνα που γελάγατε μαζί και χαιρότανε με ό,τι της έλεγες.

Σε θαύμαζε, και ήξερες πάντα πώς να της φτιάξεις το κέφι : αρκούσε και μία μπάλα παγωτού.

Εφηβεία και αλλαγές

Σιγά – σιγά όλα αυτά αλλάζουν και έρχεται μια μέρα που δεν ξέρεις τι χρειάζεται. Διαβάζεις, ρωτάς, ζητάς συμβουλές. Όλα είναι παροδικά. Ένα ασήμαντο γεγονός, μία κουβέντα  φτάνει για να ξεκινήσουν ξεσπάσματα και φωνές.

Οι ειδικοί και οι φίλοι που αντιμετώπισαν παρόμοιες καταστάσεις είναι οι κατάλληλοι για να βοηθήσουν. Το βασικό όμως ρόλο παίζει ο δικός μας χαρακτήρας και το πόσο θέλουμε να βοηθήσουμε την κόρη μας.

Εφηβεία, παρατηρώντας την κόρη μας

Παρατηρώντας την, σκεφτόμαστε ότι τα δικά μας προβλήματα δεν είναι τα μεγαλύτερα και τα σημαντικότερα. Η κόρη μας, που παραμένει ένα παιδί, αντιμετωπίζει τόσες αλλαγές χωρίς να έχει προηγούμενη εμπειρία. Δεν ξέρει τι συμβαίνει, έχει ανασφάλειες εάν κάνει το σωστό, αγχώνεται για την γνώμη των άλλων. Θέλει να νιώθει ελεύθερη αλλά έχει ακόμα φοβίες.

Εμείς, με τον σωστό χειρισμό μπορούμε να την βοηθήσουμε να εξελιχθεί σε μία δυναμική γυναίκα. Συγχρόνως κατανοούμε και τον εαυτό μας.

Αφήνουμε πραγματικά στη άκρη τον εαυτό μας και δίνουμε δίκιο στην κόρη μας. Κατανοούμε και την δική της πλευρά. Σεβόμαστε τα συναισθήματά της όποια και αν είναι αυτά. Δεν έχει τόσο σημασία το “πώς μας φέρονται” αλλά το “γιατί μας φέρεται έτσι”. Πρώτα εμείς ελέγχουμε την ψυχραιμία μας και έτσι μαθαίνει να αντιμετωπίζει τις κρίσεις με ηρεμία. Όποιες εξηγήσεις δίνονται θα πρέπει να ξεκινάνε από τον σεβασμό προς το πρόσωπό της.

Εφηβεία και ευθύνη

Επειδή πάντα “εμείς θα φταίμε”, σεβόμαστε την άποψή της. Την βοηθάμε να βρει η ίδια λύσεις σε ό,τι την απασχολεί και να κάνει επιλογές. Δεν της δίνουμε την λύση γιατί εάν κάτι δεν πάει καλά δεν θα μάθει να αναλαμβάνει την ευθύνη. Και η αυτοπεποίθηση γεννιέται από την ανάληψη ευθυνών.

Όταν την ακούς να σου λέει για τα “ελαττώματα” που πιστεύει ότι έχει, συνειδητοποιείς πως τίποτα από όλα αυτά δεν έχει σημασία. Όλα πηγάζουν από το πώς αισθανόμαστε και ότι τα παραπάνω ή τα λιγότερα κιλά δεν είναι η ουσία.

Πώς η εφηβεία της κόρης μου με έκανε καλύτερο άνθρωπο

Για όλα αυτά, για να μπορέσουμε να τα μεταδώσουμε στην κόρη μας θα πρέπει πρώτα να τα υιοθετήσουμε οι ίδιες. Να αποβάλλουμε τις αρνητικές σκέψεις, να ξεχνάμε δήθεν “ψεγάδια” του σώματός μας, να δίνουμε προτεραιότητα σε θετικές σκέψεις. Αυτή είναι η περίοδος που θα αγαπήσουμε περισσότερο τον εαυτό μας για να δώσουμε ένα άξιο παράδειγμα. Σύντομα θα δούμε την κόρη μας να μεταμορφώνεται σε μία δυναμική γυναίκα που δεν θα περιμένει την επιβεβαίωση από κανέναν. Θα αναλαμβάνει ευθύνες και θα διαχειρίζεται κρίσεις. Και στην τελική θα ξέρει πώς να αναζητήσει την πραγματική ευτυχία.