Smartphones : why they do not destroy your life

Girl texting

Αφορμή γι’αυτό το άρθρο ήταν η σημερινή μου αναμονή σε μία ουρά. Aπό την μία μεριά ήταν ένας νεαρός ο οποίος περίμενε ενώ κοιτούσε το κινητό του. Aπό την άλλη δύο κυρίες οι οποίες σχολιάζανε ότι “σήμερα όλη μέρα στα κινητά τους, κι εμένα ο εγγονός μου τα ίδια, κοίτα και το παιδί εκεί τόση ώρα στο κινητό του”.

Έχουμε όλοι βρεθεί στην κατάσταση όπου ακούμε σχόλια για τον νεαρό απέναντι ή για ένα παιδάκι που παίζει με το κινητό της μαμάς. Ακούμε να λένε ότι σήμερα οι νέοι δεν μιλάνε όταν βρίσκονται στις καφετέριες αλλά παίζουν με τα κινητά τους. Και οι αρνητικές εκφράσεις για την εποχή που διανύουμε σχετικά με την τεχνολογία είναι πάντα επίκαιρες.

Διάβασε επίσης : Κάντε αυτά τα πράγματα με την κόρη σας

Smartphones : Αναδρομή στο παρελθόν

Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν, θα διαπιστώσουμε ότι σε κάθε εποχή υπήρχει κάποιο hot θέμα. Αυτό σήκωνε το μεγάλο βάρος της άσκοπης ενασχόλησης των νέων και των παιδιών. Γιατί αυτές οι ηλικίες σηκώνουν το βάρος!!  Και ξεκινάω με την περίοδο που τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίζουν στους δρόμους και να περνάνε ατελείωτες ώρες στις πλατείες. Να θυμίσουμε ότι τότε, τα σχολεία εκτός του ότι δεν ήταν μαθητοκεντρικά είχαν και πολύ λιγότερο όγκο μαθημάτων από σήμερα. Και δεδομένου ότι φροντιστήρια και εξωσχολικές δραστηριότητες υπήρχαν στο ελάχιστο, ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών και νέων ήταν επαρκής.

Διάβασε επίσης : Μακιγιάζ για την εφηβεία

Smartphones : Η εμφάνιση της τηλεόρασης

Η εμφάνιση της τηλεόρασης στα σπίτια πυροδότησε ανησυχίες ανάλογες των σημερινών με τα κινητά τηλέφωνα. Φράσεις του τύπου: όλη μέρα στην τηλεόραση είναι, δεν πάει πουθενά το απόγευμα γιατί είναι η αγαπημένη του σειρά κ.α. Επίσης αρχίσανε τα άρθρα στα περιοδικά για το πώς να εντάξουμε την τηλεόραση στην καθημερινότητα, πόσες ώρες να βλέπουν τα παιδιά τηλεόραση, κίνδυνοι για τα μάτια κ.α. Και βεβαίως για την κάθε μείωση βαθμών στο σχολείο έφταιγε η τηλεόραση στο σπίτι. Για να μην θυμηθούμε και τις τιμωρίες τύπου “Δεν θα βλέπεις τηλεόραση παρά μόνο το Σαββατοκύριακο”.

Smartphones : Φτάνοντας στα κινητά τηλέφωνα

Φτάνοντας στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, ο κόσμος δεν έχει αλλάξει στην επίρριψη ευθυνών σε κάθε τι καινούργιο. Έτσι, τα κινητά τηλέφωνα βρίσκονται στο no.1 των συζητήσεων όταν θέλουμε να μιλήσουμε για τους νέους και τα παιδιά σήμερα. Πληθώρα άρθρων για το τι όμορφη που ήταν η εποχή όταν τα παιδιά έπαιζαν στον δρόμο. Άπειρα άρθρα για το πόση ώρα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το κινητό. Βέβαια επειδή ο φόβος δημιουργεί ενδιαφέρον, τέτοιου είδους άρθρα είναι πάντα επίκαιρα.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για celebrities teens on the phone

 

Smartphones : Ας σκεφτόμαστε πιο θετικά

Να γυρίσουμε πίσω δεν γίνεται. Η κάθε εποχή έχει τα καλά της και αυτά που πιστεύουμε ως άσχημα.

Ας αναλογιστούμε όμως ότι ο νέος που περιμένει στην ουρά κοιτάζοντας το κινητό του ίσως να διαβάζει ένα ηλεκτρονικό βιβλίο ή έστω ένα άρθρο ή οτιδήποτε το οποίο είναι καλύτερο από το στέκεται χωρίς να κάνει τίποτα.

Το παιδί το οποίο παίζει στο κινητό είναι γιατί κανείς δεν του δίνει σημασία. Ίσως εάν του τραβούσατε την προσοχή συνομιλώντας ή παίζοντας μαζί του να μην ένιωθε τόσο μόνο και να μην βαριόταν.

Και η μαμά η οποία “ψάχνει συνέχεια διάφορα στο κινητό της” ίσως να ενημερώνεται για θέματα που αφορούν τα παιδιά της.

Ασφαλώς το “παν μέτρον άριστον” υπάρχει κι εδώ αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους νέους με περισσότερο σεβασμό και εμπιστοσύνη. Ασφαλώς μεγαλύτερο βάρος πέφτει στους ώμους των γονέων που θα πρέπει να καθοδηγήσουν τα παιδιά για την σωστή χρήση των smartphones και του διαδικτύου. Όμως η πληροφόρηση και οι γνώσεις που τόσο εύκολα βρίσκονται δίπλα μας είναι ανεκτίμητο αγαθό.

Διαβάστε επίσης: Barbie world